Domovská

Mozaika pre Guinnessa

Na Námestí slobody v Novom Sade v posledný septembrový deň prebiehala humanitárno-ekologická akcia Mozaika pre Guinnessa. Z plastových vrchnákov sa zhotovil obraz rozmerov 621 štvorcových metrov. Na ňom je zobrazená Zem, recyklácia, maskot Čepko, biela holubica a hodiny Petrovaradínskej pevnosti. Do mozaiky je vyskladaných 1,3 miliónov plastových vrchnáčikov a v jej vypracovaní sa zúčastnilo vyše 300 dobrovoľníkov z Nového Sadu a okolia. Snímok podujatia organizátor zašle Guinnessovej komisii, ktorá by mala oficiálne potvrdiť, že sa v Novom Sade dnes dosiahol nový rekord. Akciou sa do sveta vyslal i odkaz o dôležitosti ľudskosti a ochrany životného prostredia.

 

Mozaika pre Guinnessa

 

Mozaika pre Guinnessa

 

Mozaika pre Guinnessa

 

Humanitárno-ekologická organizácia "Čepom do osmeha" (Zátkou k úsmevu), ktorá bola hlavným organizátorom sobotňajšej akcie, za päť rokov pôsobenia zozbierala 85 ton plastových vrchnákov a vďaka tomu pomohla 16 deťom so zdravotným postihnutím. Predsedníčka organizácie Vanja Petkovićová je spokojná a hrdá s odozvou Vojvodinčanov v zbieraní vrchnákov a tiež s masovou podporou dnešnej akcie.

 

Mozaika pre Guinnessa

 

Mozaika pre Guinnessa

 

Akciu podporili i nadácie „Nový Sad 2021" a „Mládežnícke sídelné mesto Európy", ako aj mesto Nový Sad. Na udalosti sa zúčastnil primátor Nového Sadu Miloš Vučević a minister práce Zoran Djordjević. Na námestí prebiehal tiež hudobný program.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus