Domovská

K šesťdesiatinám Ondreja Maglovského

Ondrej Maglovský sa narodil 13. októbra 1957 v Kulpíne. Základnú školu zakončil v rodisku, kde získal aj základy hudobného vzdelania v takzvanej hudobnej škole Šimovej. V školení pokračoval v Novom Sade kde absolvoval strednú hudobnú školu. Už na začiatku hudobnej kariéry sa rozhodol pre harmoniku a hru na tomto hudobnom nástroji zdokonalil do tej miery, že dnes patrí medzi špičkových harmonikárov v celej Vojvodine a iste aj širšie. Na harmonike dokáže rovnako bravúrne zahrať ľudovky, zábavné piesne, šansóny, romance... ba aj vážnu hudbu. Je skutočným virtuózom svojho remesla. Blahoželáme!

 

K šesťdesiatinám Ondreja Maglovského

 

Do kultúrno-umeleckého života svojho rodiska sa aktívne zapájal od včasnej mladosti a dodnes je aktívny. Nacvičoval mužskú, ženskú a zmiešanú spevácku skupinu. Ako vyhľadávaný hudobník pôsobil tiež aj v ďalších slovenských prostrediach a bol členom v mnohých hudobných orchestroch. Osobitne treba spomenúť vystupovanie so symfonickým a tamburášskym orchestrom RTV ako aj v orchestri Panonska mornarica známeho novosadského speváka Đorđeho Balaševića. Maestro na harmonike Ondrej Maglovský hral aj vo filme Đorđeho Balaševića Kao rani mraz a na filmovej premiére, ktorá sa uskutočnila v záhrebskej Arene pred 7 tisíc divákmi, naživo hral na harmonike.

 

K šesťdesiatinám Ondreja Maglovského

 

Za svoju prácu získal početné vysoké ocenenia a uznania. Zaoberá sa aj skladateľskou prácou a je autorom mnohých slovenských, srbských a rusínskych ľudových a tanečných piesní. Slovenskú dolnozemskú hudobnú produkciu obohatil o známe skladby akými sú Studnička, To hudba povie ti, Diale šíre diale, Pieseň tuláka... Pracuje ako hudobný redaktor Novosadského rozhlasu.

Ako kuriozitu možno spomenúť, že sa práve chystá do Austrálie, kde ho najali hrať na slovenskej svadbe.

Ondreja Maglovského už roky kolegovia a hudobníci oslovujú: „maestro". Že si ten titul právom zasluhuje svedčia mnohé audio a video záznamy.

 

Katarína Pucovská

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentárov  

+3 #3 Ondrejmaglovský k šesťdesiatinámViera Benková 2017-10-14 12:18
Hudba, ktorú nám zo srdca zahrá Ondro je z duše, z hĺbky človekovej podstaty. Kto jej naslúcha spozná nielen jej interpretátora ale aj človeka vôbec. Gratulujem Ondrovi maglovskému na čarovných večierkoch slovenskej ľudovej, zábavnej a vážnej hudby. K šesťdesiatinám prajem Ondrovi ešte veľa takýchto zážitkov a plodných rokov...
Nahlásiť administrátorovi
+4 #2 blahoprianieŠefčíkovci zo Senice 2017-10-14 09:20
Ej ver, že voľakedy šesťdesiatnici boli podstatne staršími ako sú dnes, zdá sa nám, že dnes má hoci aký fagan šesťdesiat, tak verím, že sa aj Ty práve takto cítiš, Ondrej, pri svojom životnom jubileu a tak aj my všetci, ktorí sme sa mnohokrát nadchýnali pohľadom na rýchli tanec Tvojich prstov po klaviatúre harmoniky, preto Ti prajeme, aby si sa pri dobrom zdraví ešte dlho ľuďom prihováral rečou, ktorej môže každý človek rozumieť, teda hudbou. Veríme, že si ešte niekedy spolu aj zaspievame.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Gratulácia k šezdesiatke praiteľovi OndroviSvetoslav Majera 2017-10-13 12:47
Také pekné, príjemné a nezabudnuteľné sú chvíle- roky, ktoré sme strávili spolu v Petrovskej družine resp. v KUS Petrovská družina.
Kiež by sa nám ešte podarilo urobiť aspoň jeden spoločný projekt - ak nie všetci, aspoň tí, ktorí dnes ešte na to majú chuť a vôľu.
Môjmu priateľovi - maestrovi prajem v mene všetkých bívalých členov speváckej mužskej, dievčenskej a tanečnej skupiny a zvášť v mojom, ešte veľa pekných piesní, kompozícií a vystúpení.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus