Domovská

Zem spieva

Slovenský kultúrno-osvetový spolok Detvan z Vojlovice postúpil včera v Bratislave do semifinále Zem spieva v 2. sérii tohto veľkolepého projektu RTVS. Na kastingu, ktorý prebiehal 21. októbra 2017 v Báčskom Petrovci, Vojlovičania na členov komisie zapôsobili tradičnými vojlovickými ľudovými tancami, hudbou a spevom. Svoj program úspešne predviedli aj vo včerajšej televíznej relácii Zem spieva a podľa názoru odbornej poroty pekný bol nielen ich tanec a spev, ale aj kroj a zavážili aj muzikanti. Detvanovci budú mať vďaka takému dobrému ohodnoteniu ďalšiu šancu na postup. Do semifinále postúpi maximálne 21 súťažiacich. Z desiatich najlepších vyberú vo finále diváci SMS hlasovaním absolútneho víťaza. Vojlovičanom gratulujeme.

 

Foto: Zem spieva

 

Foto: Zem spieva

 

Verejnoprávna slovenská televízia začala v januári na Jednotke s druhou sériou folklórnej šou Zem spieva. Vlani v prvej sérii vystupovali iba účinkujúci zo Slovenska, kým v druhej sérii sa predstavujú aj folkloristi zo zahraničia. V štyroch doterajších častiach druhej série nateraz vystúpili účastníci z Rumunska, Maďarska, Srbska, Anglicka a Japonska a podľa informácií tvorcov tejto šou, diváci sa môžu tešiť na ďalšie prekvapenia.

Včerajšiu reláciu si možno pozrieť na portáli RTVS a Vojlovičania sú na 52. minúte TU:
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/12889/147185#3121

Doterajšie vystúpenia sú sprístupnené aj na youtube TU:
https://www.youtube.com/results?search_query=zem+spieva+2018

Režisér folklórnej šou Zem spieva Peter Núňez si v týchto dňoch na celosvetovej prehliadke NATPE v Miami prevzal cenu za najlepší pôvodný televízny projekt strednej a východnej Európy. Do Miami sa dostal po úspechu v súťaži Pitch&Play Live na medzinárodnom festivale NATPE v Budapešti. Spomedzi 11 projektov zo siedmich krajín sa Zem spieva stala najúspešnejším formátom.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus