Domovská

Sté výročia Veľkej vojny

"Sto rokov ukončenia Veľkej vojny. Sto rokov vzniku Kráľovstva Srbov Chorvátov a Slovincov. Sto rokov vzniku Československa." Tieto tri témy dominovali v piatok v Starej Pazove na medzinárodnom okrúhlom stole. Zorganizoval ho Miestny odbor Matice slovenskej v Srbsku Stará Pazova, Komisia pre históriu a etnografiu pri MSS a SKUS hrdinu Janka Čmelíka Stará Pazova. Iniciátorom podujatia bol predseda Historicko-etnografickej komisie pri MSS Jaroslav Miklovic. Tento náš historik sa roky zaoberá účasťou vojvodinských Slovákov v prvej svetovej vojne, o čom hovoril aj na piatkovom okrúhlom stole. Uvedenej téme sa širšie chce venovať vo svojej knihe, ktorú plánuje vydať práve v tomto roku, keď si pripomíname storočnicu ukončenia Veľkej vojny.

 

Pomník v kulpínskej farskej záhrade

 

Pomník v kulpínskej farskej záhrade

 

V prvej svetovej vojne uhasli mladé životy veľkého počtu vojvodinských Slovákov. Ich mená sú v jednotlivých našich slovenských osadách vyryté na spoločnom pomníku na cintoríne alebo častejšie aj vedľa kostola. V Starej Pazove je napríklad ten pomník na cintoríne, kým v Kulpíne je on vo farskej záhrade.

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Z prvej svetovej vojny sa nevrátilo vyše šesťdesiat mladých kulpínskych Slovákov

 

Vo Veľkej vojne na území Srbska zahynuli aj 44. vojaci zo Slovenska. Na ich počesť v Kragujevci vystavali Česko-slovenský vojnový cintorín. Vlani, pri príležitosti 99. výročia popravenia 44. slovenských vojakov, ktorých pred koncom prvej svetovej vojny zastrelili v Kragujevci 9. júna roku 1918, Vláda Republiky Srbska a Výbor pre zachovávanie tradícií oslobodzovacích vojen Srbska usporiadali v Kragujevci Srbsko-slovenskú pietnu spomienku. Podujatie prebiehalo na Česko-slovenskom vojnovom cintoríne. Minuloročné spomienkové slávnosti boli svojráznym úvodom k tohtoročným podujatiam, ktoré pri príležitosti storočnice tragickej udalosti spoločne zorganizujú Mesto Kragujevac, Vláda Republiky Srbska a Slovenská republika. Na Stanovljanskom poli v Kragujevaci bolo 44 slovenských vojakov Rakúsko – Uhorskej armády, príslušníkov náhradného práporu 71. Pešieho pluku popravených zastrelením, pretože sa vzbúrili proti nezmyselnej vojne a utlačovaniu. V tomto roku si túto tragickú udalosť v Kragujevci pripomenú 8. júna 2018 a na nej sa zúčastní značný počet vysokých predstaviteľov oboch krajín, ako aj vojnových veteránov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus