Domovská

Dni mesta Nadlak

Nadlak leží na rovine pár kilometrov od rumunsko-maďarských hraníc, v západnej časti župy Arad v Rumunsku. Slováci tam prišli v roku 1803 hľadať nový domov a lepšie podmienky na život. Evanjelický kostol stojí v centre Nadlaku a spája väčšinu Slovákov, katolíkov je iba okolo 150. Základný kameň evanjelického kostola položili Slováci pred 200 rokmi. Veľká udalosť je zaznamenaná aj na obraze pri oltári v kostole. Takmer polovica z viac ako sedemtisíc obyvateľov Nadlaku sú Slováci. Aj po viac ako dvoch storočiach života v „cudzej" krajine, ktorá sa im medzitým stala domovom, sú Slováci hrdí na svoj pôvod. V týchto dňoch tam oslavujú Dni mesta Nadlak a v rámci osláv prebiehajú viaceré podujatia: včera sa tam ukončil Dolnozemský remeselnícky tábor, v parku zasadili strom, kňazi posvätili chlieb...

 

Foto Iamriska Cristian

 

Foto Iamriska Cristian

 

Foto Iamriska Cristian

 

Foto Iamriska Cristian

 

Slováci v Nadlaku si rodný jazyk udržali, takže takmer všade v meste sa dá dohovoriť rodnou rečou. V rodinách sa stále rozprávajú po slovensky a v Školskom stredisku Jozefa Gregora Tajovského sa v slovenčine učia všetky predmety.

Dolnozemský remeselnícky tábor pre deti zorganizoval Demokraticky Zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku a na ňom sa zúčastnili aj žiaci zo Srbska. Prebiehal v dňoch 22.07-26.07.2018 v priestoroch evanjelického luteránskeho CZ v Nadlaku. Na ňom sa deti učili piecť a zdobiť medovníčky.

 

Foto Krokos Pavel

 

Foto Krokos Pavel

 

Foto Krokos Pavel

 

Foto Krokos Pavel

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus