Domovská

Ocenený Orchestrík ZŠ Jána Kollára zo Selenče

V prvej polovici tohto roka, presnejšie 26. mája 2018 v Lazarevci, Orchester ZŠ Jána Kollára zo Selenče pod vedením Dr. Juraja Súdiho opätovne potvrdil svoju vysokú kvalitu – získal prvú cenu a maximálnych 100 bodov na 19. Republikovej súťaži orchestrov základných a základných hudobných škôl Srbska. Toto najvyššie republikové umiestnenie bolo svojráznym úvodom k ďalším oceneniam. Najnovšie sa „orchestríkovcom" a ich mentorovi dostalo uznanie Talenty Vojvodiny 2018. Toto prestížne pokrajinské ocenenie získal Orchestrík ZŠ Jána Kollára zo Selenče, ako aj ich umelecký vedúci Juraj Súdi zo Selenče a udelili im ho 17. decembra 2018 v budove pokrajinskej vlády. Blahoželáme.

 

Ocenený Orchestrík ZŠ Jána Kollára (foto Kristina Kaňa)

 

Ocenený Orchestrík ZŠ Jána Kollára (foto Kristina Kaňa)

 

 Včerajšia slávnosť udelenia ocenení (foto: www.vojvodina.gov.rs)

 

Včerajšia slávnosť udelenia ocenení (foto: www.vojvodina.gov.rs)

 

Orchestrík ZŠ Jána Kollára zo Selenče pod vedením Juraja Súdiho na slávnosti v pokrajinskej vlády ospravedlnil prejavenú poctu a na najvyššej úrovni reprezentoval selenčskú základnú školu, Selenču, Báčsku obec, slovenské dolnozemské školstvo, Slovákov v Srbsku...a slávnostný ceremoniál udelenia cien zveličil svojou virtuóznou hrou. Aj preto im patrí poklona a vďaka všetkých nás.

Selenčskí žiaci na republikovú súťaž postúpili ako víťazi 57. Hudobného festivalu detí Vojvodiny, ktorý prebiehal 13. mája v Báčskej Topole. Na pokrajinskej súťaži selenčský žiacky orchester získal 98 bodov, čo bolo maximum a odmenený bol tiež zlatou medailou. Odborná komisia v zložení Milan Radišić, Adrian Kranjčević a Julijan Rac udelil vedúcemu orchestra Jurajovi Súdimu tiež aj Osobitnú cenu za výnimočnú pedagogickú prácu a dosiahnuté výsledky v práci s deťmi.

Maximálnych 100 bodov znamená úplnú perfektnosť vo svojej kategórii. Na odbornú porotu Selenčania zapôsobili kvalitou dokonalého predvedenia, ale iste aj počtom členov orchestra, ktorých je toho času 18 až 20. S takým veľkým orchestrom sa nemôžu pochváliť ani omnoho väčšie školy. V selenčskom orchestríku majú zo desať nádejných huslistov a orchester má aj cimbalistu, čo je tiež chváli hodné a rovnako dôležité, keďže v radoch vojvodinských Slovákov o cimbalistov vždy bola núdza.

Po tejto svojráznej lichotivej korune odchádzajúceho roka, profesor hudobnej kultúry na Gymnáziu Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci a dirigent žiackeho orchestra v Selenči PaedDr. Juraj Súdi, ktorý tiež získal cenu, si iste zasluhuje uznanie všetkých nás. V jeho prípade nejde iba o tento rok a toto ocenenie, ale ide o sústavnú obetavú prácu s deťmi, ktorým sa venuje celú pracovnú dobu a u ktorých vedel vypestovať lásku k hudbe. Úspechy sú už preto zjavné a každoročne opakované. Sú na vrchole, konkurencia ich v tejto chvíli nemôže ohroziť. Vo svojej kategórii si selenčskí malí hudobníci primát zachovávajú už niekoľko rokov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus