Domovská

101. Brankine narodeniny

Neobťažovať sa s rokmi a na starobu sa pozerať ako na radosť zo života, ktorú nám dal Boh i príroda – poradila vždy usmiata Branka Veselinović na včerajšej oslave svojich 101. narodenín. Narodila sa v Rakúsko-Uhorsku 16. septembra 1918 v Starom Bečeji. Vyše 80 rokov sa zaoberá herectvom a za túto svoju prácu, ako aj za humanitu, získala najvyššie uznania. Aj keď hrdo nosí titul najstaršej srbskej herečky, Branka stále neúnavne pracuje – píše, kreslí, cvičí gymnastiku, pomáha ľuďom v nešťastí... a všetko to robí s jej príslovečným úsmevom. Ešte vždy sa angažuje v humanitárnych podujatiach pre seniorov a deti, po ktorých vždy túžila a vlastné nikdy nemala. Je polyglot, hovorí anglický, ruský, nemecký, francúzsky a maďarský jazyk.

 

foto: facebook

 

foto: facebook

 

https://sr.wikipedia.org/sr

 

https://sr.wikipedia.org/sr

 

Branka Veselinovićová svoj život sfarbovala optimizmom, pozitívnou energiou, silou a úsmevom. Životné „kríže" dôstojne znášala a ani v tých najťažších chvíľach sa nedala pokolísať. Aj dnes, keď vykračuje v ústrety svojim 102. narodeninám navštevuje detské mestá, nemocnice, penzistov, domovy pre seniorov... aby aj iným preniesla zo svojej radosti a vyrovnanosti, ktoré nosí v srdci. Preto o nej hovoria, že je ženou s hodvábnou dušou.

Za svoju prácu získala Rad práce so zlatým vencom, Nušićovu cenu za životné dielo, Sterijovu cenu, Vukovu cenu a ďalšie.

S manželom Mladjom, ktorý ju predišiel do večnosti pred piatimi rokmi a ktorý sa dožil 97 rokov, založili Fond Branky a Mladju Veselinović pre pomoc invalidným deťom. Branka od roku 1980 štyri roky bola ambasádorom UNICEF.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus