Domovská

Rozlúčkové návštevy J.E. Dagmar Repčekovej

Dagmar Repčeková v polovici decembra ukončí svoju diplomatickú misiu v našej krajine a pomaly sa lúči s tunajšími vládnymi a národnostnými predstaviteľmi. Predvčerom sa zúčastnila na slávnostnej schôdzi Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny, kde jej a profesorovi Jánovi Kišgecimu udelili plakety NRSNM. Predtým pani veľvyslankyňu prijal prvý podpredseda vlády a minister zahraničia Srbska Ivica Dačić. Včera sa slovenská veľvyslankyňa rozlúčila aj s najvyššími predstaviteľmi AP Vojvodiny: predsedom pokrajinskej vlády Igorom Mirovićom a predsedom zhromaždenia AP Vojvodiny Istvánom Pastorom.

 

Dagmar Repčeková u Igora Mirovića (foto: Vlada Vojvodine)

 

Dagmar Repčeková u Igora Mirovića (foto: Vlada Vojvodine)

 

Dagmar Repčeková a podpredseda vlády Srbska Ivica Dačić v srdečnom rozhovore konštatovali, že blízke a priateľské vzťahy oboch krajín majú dlhú tradíciu a poukázali na nevyhnutnosť ďalšieho zveľaďovania bilaterálnych vzťahov vo všetkých oblastiach, zvlášť v hospodárskej sfére. Dačić sa poďakoval za sústavnú podporu Slovenska v eurointegrácii Srbska a za podporu územnej integrity a suverenity Srbska.

Repčeková zdôraznila, že okrem veľmi dobrých vzťahov medzi dvoma našimi krajinami a úspešnej spolupráce so srbskými predstaviteľmi a inštitúciami, sa počas svojho mandátu ubezpečila aj o pevnom priateľstve medzi našimi dvoma krajinami a dvoma národmi. Uvádza sa vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí Srbska.

 

Dagmar Repčeková na návšteve u Ivicu Dačića (Foto: mfa.gov.rs)

 

Dagmar Repčeková na návšteve u Ivicu Dačića (Foto: mfa.gov.rs)

 

Včera Dagmar Repčekovú na rozlúčkovú návštevu prijal pokrajinský premiér Igor Mirović. Poďakoval sa jej za príspevok, ktorým počas funkčného obdobia prispela k posilneniu spolupráce medzi oboma krajinami, a zdôraznil, že pokrajinská vláda bude aj naďalej podporovať slovenskú menšinu.

„Ďakujem pokrajinskej vláde a všetkým inštitúciám, ktoré podporujú zachovanie a rozvoj identity slovenskej národnostnej menšiny v AP Vojvodine," uviedla veľvyslankyňa Repčeková.

S Repčekovou sa stretol aj predseda Zhromaždenia AP Vojvodiny István Pastor, ktorý sa poďakoval slovenskej veľvyslankyni za mimoriadne úsilie, odhodlanie a otvorenosť, ktoré vynaložila počas svojej práce v Srbsku. Tiež zdôraznil, že vzťahy medzi Srbskom a Slovenskom majú aj ďalšiu konotáciu, - je to prítomnosť slovenského národnostného spoločenstva vo Vojvodine, ktoré prispieva k zachovaniu podstaty tejto oblasti. Tiež predstavuje spojovník medzi našimi dvoma krajinami a je základom pre ďalšiu dobrú spoluprácu.

Veľvyslankyňa Repčeková zdôraznila, že sa počas svojho pôsobenia snažila pomáhať pri poskytovaní rozvojovej pomoci Srbsku, tiež v realizácii spoločných projektov a prilákaní slovenských investorov. Zhodnotila, že Srbsko v predchádzajúcom období dosiahlo hospodársky pokrok a dodala, že Slovensko vidí Srbsko a celý západný Balkán v Európskej únii, čo podľa jej názoru ďalej ovplyvní stabilitu celého regiónu.

Pred štyrmi rokmi 9. septembra 2015 v Belehrade Dagmar Repčeková odovzdala poverovacie listiny do rúk vtedajšieho prezidenta Tomislava Nikolića.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus