Domovská

In memoriam – Tatiana Korošová

Náhle a nečakane nás 9. decembra 2019 opustila spec.med.psyh. Tatiana Korošová, PhD. Tatiana Korošová rod. Tekušová sa narodila 9. septembra 1953 v Bratislave na Slovensku. Diplom získala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave na študijnom odbore klinická psychológia. Urobila si špecializáciu v odbore lekárska psychológia na Lekárskej fakulte v Novom Sade. Pracovala pre rôzne inštitúcie a školy. V Báčskom Petrovci si založila súkromnú psychologickú poradňu Abeona. Angažovala sa v mnohých mimoškolských a humanitárnych aktivitách. Bola zakladateľkou združenia rodičov detí s osobitnými potrebami MY v Báčskom Petrovci a viacerých mimovládnych organizácií a občianskych združení. Na gymnáziu Jána Kollára v Báčskom Petrovci pracovala od roku 1997 ako školská psychologička a profesorka psychológie a občianskej výchovy. Do dôchodku odišla roku 2013. Na ňu si mnohí kolegovia spomínajú ako na inovatívnu, plnú entuziazmu a pozitívnej nálady. Prednášateľ matematiky na petrovskom gymnáziu Ján Kopčok pri príležitosti odchodu Tatiany Korošovej do dôchodku jej venoval takúto vlastnú úvahu:

Tatiane Korošovej:

„Keď som prvýkrát stretol Taňu Korošovú mohli sme si pozrieť do očú - boli sme istej výšky; bol som žiakom základnej školy a Taňa bola psychológ školy s vytýčeným cieľom, že identifikuje všetky talentované decká v Petrovci a tak som sa ocitol u nej na vyšetrení. Pýtala sa ma čo a koľko čítam. Nebola spokojná s mojou odpoveďou a povedala mi, že musím viacej čítať. A tak som sa dal do čítania. Čítal som, čítal a čítal... Výsledok toho procesu stojí pred vami.

Druhý krát som stretol Taňu keď som prišiel na gymnázium prednášať matematiku. Zastihol som ju ako rojčí, animuje žiakov aby sa zapojili do debatného klubu, prednáša psychológiu, organizuje žiacke zábavy, dozerá na prácu žiackeho parlamentu, pomáha žiakom vyrovnať sa s ťažkosťami pri učení, vypracúva ročný plán školy. Nemohol som sa nadiviť kde doberá toľkú energiu. Tentokrát sme si už nemohli pozrieť do očú, medzičasom som narástol a bol som od nej o hlavu vyšší. Ale keď som porovnal moju a jej angažovanosť na tejto škole uvedomil som si, že predsa ešte musím dlho, dlho rásť aby som ju dorástol v skutkoch.

Po rokoch spolupráce ocitli sme sa Taňa a ja v nekaždodennej situácii - stali sme sa triednymi profesormi v paralelných triedach. Mne to bolo tretie triednictvo a jej prvé. V každom ohľade bola skúsenejšia odo mňa, avšak iba nie v triednictve. Veľkým obratom osudu stal som sa jej mentorom a ona mojou žiačkou. Taňa sa chcela všetko naučiť a vždy keď bola neistá ako riešiť nejakú situáciu opýtala sa ma ako ja to robím. Nakoniec ponúkala kvalitnejšie riešenia od mojich ale som jej to nikdy nepriznal. Do dnes. Taňa, bola si tou najlepšou triednou profesorkou akú som na tejto škole stretol!

Jednou príležitosťou dožila nehodu - poranila si nohu a určitý čas bola na nemocenskej dovolenke. Mala veľké obavy ako bude fungovať jej trieda bez nej. A žiaci – potvory, kým ju nebolo zlepšili dochádzku, načas si začali vykonávať záväzky a vždy prví pozbierali peniaze pre výlet na ktorý sme sa chystali. Taňa skonštatovala: „No vidíš, viac som dosiahla tým že som sa zranila ako viacročnou prácou!"

Medzičasom sa zotavila a už sme na tom výlete a prechádzame sa Prahou. Kým sme po obchodoch hľadali rukavice pre mňa a sveter pre jej Martina, obávala sa ako to bude na maturitnom večierku, či si bude môcť obuť vysoké opätky, lebo ešte stále cítila následky zranenia. Uisťoval som ju, že bude všetko v poriadku, nech si záväzne kúpi topánky s vysokými opätkami. Tak aj bolo. O niekoľko mesiacov prišiel aj ten maturitný večierok: Taňa bola vyššia ako obvykle – bola na vysokých opätkoch. Či už pre tie opätky, alebo pre našu štvorročnú spoluprácu ako triednych, keď som si uvedomil, že aj ja ju môžem niečo naučiť, prišiel som k uzáveru, že sme si dorástli – ona mne výškou a ja jej skutkami. A znovu sme si mohli pozrieť do očú." (Ján Kopčok)

Tatiana Korošová bude pochovaná 11. decembra 2019 o 13. h na petrovskom cintoríne.

Česť jej pamiatke!

 

kp

 

Komentárov  

+1 #1 RE: In memoriam – Tatiana KorošováGymnazista 2019-12-13 23:37
Taňa, ako sme ju všetci volali, bola vynikajúca psychologička a asi ešte lepšia pedagogička. Počas absolvovania petrovského gymnázia ma zasvetila do vôd meditácie, techniky ktorá mi aj dnes pomáha pri zdolávaní každodenných výzvov a ďakujúc ktorej som sa dostal tu kde som. Profesor Kopčok je tiež medzi tými ktorý majú zasluhe, že my teraz úspešne fungujeme v zahraničí. Veľká vďaka všetkým profesor gymnázia čo si svoju prácu vykonávali svedomite. Sme vám nesmierne vďační.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus