Domovská

Slovenské etno motívy u Gorana Bregovića

Ako náš svetoznámy hudobník Goran Bregović dostal maľovaný šamlík a maľovanú tekvicu od Vieroslavy Svetlíkovej? Rozprávkový príbeh sa začína: Pred niekoľkými rokami do kovačickej Galérie Babka prišiel Dr. Siniša Andjelić, stomatolog, orálny chirurg z Belehradu s manželkou a dvomi synmi. Galérista Pavel Babka pri ozrejmovaní vystavených umeleckých diel načrel aj do histórie kovačickej insity, pritom samozrejme vyzdihol slovenskú náturu, pracovitosť, statočnosť, šikovnosť... a spomenul aj maľovaný šamlík Vieroslavy Svetlíkovej, ktorý vlastní náš a svetový Novak Djoković. Vtedy pán doktor prezradil, že aj on má slovenské korene, jeho mama je vraj Petrovčanka, rodená Denďúrová, ktorá sa vydala za jeho oca, dvostojníka JNA, na službe v Sarajeve. Pán doktor teda odrastal v Bosne a Hercegovine, v Sarajeve, kde v mladosti hrával spolu s Goranom Bregovićom – mali svoj bend. To priateľstvo z mladosti dodnes pestujú a Siniša Andjelić prišiel do Kovačice Bregovi k narodeninám kúpiť dar.

 

Goran Bregović so šamlíkom a omaľovanou tekvicou Vieroslavy Svetlíkovej

 

Goran Bregović so šamlíkom a omaľovanou tekvicou Vieroslavy Svetlíkovej

 

Novak Djoković so šamlíkom Vieroslavy Svetlíkovej

 

Novak Djoković so šamlíkom Vieroslavy Svetlíkovej

 

Vieroslava Svetlíková

 

Vieroslava Svetlíková

 

Keďže chcel, aby dar bol so slovenským nádychom a so slovenským etno motívom, s majiteľom galérie Babka sa rýchlo dohodli, aby to bol šamlík a omaľovaná tekvica. Vieroslava Svetlíková to mala umelecky stvárniť a zrejme vynikajúco vyhovela požiadavke. Pán doktor a tiež oslávenec, s darom boli oduševnení.

„Na šamlíku som maľovala Gorana Bregovića s jeho gitarou, keďže najčastejšie na koncertoch na nej hrá, a okolo sú veselé, hravé deti v našom slovenskom kroji. Na tekvici som zase maľovala jeho ako sedí a hrá a umiestnila som ho do našich bohatých polí, medzi žito...preto že žito je úroda...a on vytvoril krásnu úrodu na hudobnom poli...Na tekvici som namaľovala aj dychové hudobné nástroje, keďže v posledných rokoch na jeho koncertoch vždy bývali aj trubači. On hrá na gitare a ostatní na dychových nástrojoch, " – vysvetľuje Vieroslava Svetlíková.

 

Slovenské etno motívy u Gorana Bregovića

 

Slovenské etno motívy u Gorana Bregovića

 

Slovenské etno motívy u Gorana Bregovića

 

Vieroslava Svetlíková (1973) maľuje od roku 1991. Jej obľúbené maliarske motívy sú zaľúbené páry, včely, kvety, deti. Jej tvorba obsahuje mnoho slovenských folklórnych motívov. Omaľováva tekvice a rôzne predmety v domácnosti (varechy, šamlíky, praslice a pod.). Mala už viac samostatných výstav a vystavovala aj v rámci mnohých kolektívnych výstav doma a v zahraničí a v roku 2007 vystavovala aj v Bruseli, v Európskom parlamente a galéria Pavla Babku zorganizovala aj jej samostatnú výstavu vo Viedni (6.12.2018-11.1.2019).

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus