Domovská

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

Táto fáza rekonštrukcie kostola čakala určite aspoň 70 rokov. To čo bolo urobené pred 140 rokmi vydržalo prvých 70 rokov a potom zub času začal nahrýzať. Vysvetľuje Jaroslav Javorník, farár kulpínsky ozrejmujúc, že sa do náročných rekonštrukčných prác mohli dať aj vďaka ochoty a jednote cirkevného zboru. Aj na dnešnej akcii sa zišlo 33 cirkevníkov a robota sa krásne darila. Za pár hodín kostol bol úplne vyprataný. Do septembra v chráme plánujú vymeniť podlahu a na budúci rok by malo byť vymenených všetkých troje vonkajších dverí, ktoré sú pôvodné a majú 140 rokov. Vynovené budú aj staré lavice, ktoré aj po toľkých rokoch dobre odolávajú zubu času a nevyžadujú si výmenu. Ak sa dodrží stanovená dynamika prác, konfirmácia, ktorá by mala byť 13. septembra, bude už vo vynovenom kostole. Namiesto vydraných kachličiek a tehál, podlaha bude mramorová a do chrámu vrátené vynovené lavice.

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

„Osem rokov sme sa na túto prácu priprávali a akumulovali sme finančné prostriedky. Značnú časť peňazí pre túto fázu, ktorá je dosť náročná, sme zabezpečili z vlastných zdrojov a prispeli aj štedrí darcovia . Celý projekt bude stáť asi 150 tisíc eur," – hovorí Jaroslav Javorník a dodáva, že do 2029. roku, kedy bude 150 rokov kulpínskeho kostola, sa aj ďalej bude intenzívne pracovať na zriadení kostola, aby sa významné jubileum mohlo dôstojne osláviť v renovovanom objekte. Plánované je aj inštalovať vykurovanie a neskôr aj vymeniť okná.

„Musíme rešpektovať všetky podmienky Pamiatkového ústavu. Tento náš kostol a petrovský kostol, sú jediné chrámy našej cirkvi, ktoré patria pod ochranu štátu. Petrovský preto, že je centrálny a kulpínsky preto, že sa nachádza v tom kulpínskom historickom jadre, kam patrí kaštieľ, park, pravoslávny a náš evanjelický chrám. Musíme teda sledovať smernice, ktoré nám Pamiatkový ústav určuje a medzi iným určil, že dvere musia byť z dubového dreva. Dub sme dlho nemohli nájsť, treba nám neštandardná dĺžka dosiek tri metre a desať centimetrov, no napokon sme ich našli v Slavónsku." Uvádza Jaroslav Javorník a dodáva, že sa to drevo musí najprv šesť mesiacov sušiť a iba potom sa začne s ním robiť. Aj to je dôvod, prečo dvere budú ukončené iba v nasledujúcom roku. Verí však, že budú opravdivým umeleckým dielom.

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Rekonštrukcia kulpínskeho kostola

 

Okrem na úprave interiéru, veľa toho sa v poslednom období urobilo aj na vonkajších opravách.

Do septembra všetky cirkevné aktivity budú prebiehať vo farskej sieni.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus