Domovská

Trstina

Od dávnych čias a do asi 50-tych rokov minulého storočia sa trstina u nás využívala ako stavebný materiál a používala sa predovšetkým ako krytina na domy. Všetky strechy nabíjaných domov boli pokryté trstinou hrúbky do 40 cm. Táto hrúbka zabezpečovala stavbe dobré tepelnoizolačné a hydroizolačné vlastnosti. Aby však trstinové strechy splnili účel, vyžadovali si údržbu každých desať až dvanásť rokov. Keďže ide o prírodný materiál a keďže v súčasnosti stúpa v stavebníctve záujem o prírodné materiály, trstinové krytiny čoraz častejšie vídame v turistických strediskách a chatkových osadách. Pri rekonštrukciách starých sedliackych domov práve tento typ strechy pekne vynikne, rovnako pri pokrytí altánkov, prístreškov, ale aj rodinných domov či historických objektov. Pri návšteve turistickej osady Kulpin v Nemecku náš známy kulpínsky maliar Michal Hasik vyfotografoval krásne domy s trstinovými strechami.

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstina

 

Trstinové krytiny, podobné týmto v Nemecku, najnovšie nachádzame i v iných západných krajinách, tiež na Slovensku. V minulosti sa na Slovensku trstina tiež využívala ako strešná krytina, najmä v južných častiach, kde bol nedostatok dreva. V týchto krajoch ona bola voľne dostupná. Keďže rastie na močaristých pôdach, ľudia si ju v zime, keď bariny zamrzli, nakosili, zaviazali do snopov a použili na pokrytie domov. Avšak, v súčasnosti to už nie je možné. Na Slovensku sa už trstina nikde nezbiera, takže sa materiál na trstinové krytiny dováža z Maďarska. V Srbsku je dodnes Biele Blato známe podľa pestovania trstiny. Jej žatva sa začína v decembri a trvá do marca a zber diktujú pôdne podmienky.

Voľakedy, keď ešte nebolo chladničiek, v zime sa sekal ľad, vyberal z vody a pre letné obdobie sa uschovával do takzvaných „ľadovníc" – hlbokých jám, ktoré sa nastlali hrubou vrstvou slamy a trstiny. Ľad sa v lete využíval na chladenie mäsa, nápojov a pri výrobe zmrzliny. Trstina sa používala aj ako ohrevný materiál pri vykurovaní sedliackymi pecami.

 

V Petrovci nám minulé časy pripomína kultúrna pamiatka – najstarší dom, ktorý je pokrytý trstinou (foto Martin Pucovský)

 

V Petrovci nám minulé časy pripomína kultúrna pamiatka – najstarší dom, ktorý je pokrytý trstinou (foto Martin Pucovský)

 

V Petrovci nám minulé časy pripomína kultúrna pamiatka – najstarší dom, ktorý je pokrytý trstinou (foto Martin Pucovský)

 

Iný druh trstiny, ktorá je mohutná a pevná, vysoká a ohybná a byle má duté, sa najčastejšie využíval na zhotovenie rybárskych udíc a z nej sa tiež robili dlhé, rovné a ľahké, pritom však dostatočne pevné držadlá na záclony. Používali sa tiež na vytiahnutie pálenky zo suda, výrobu fajky...

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus