Domovská

Novosadský veľtrh

Partnerom tohtoročného 88. Medzinárodného poľnohospodárskeho veľtrhu v Novom Sade, ktorý sa začal v sobotu a potrvá do 24. septembra, je Česká republika a na ňom sa spoločne predstavuje 13 českých spoločností. Českí podnikatelia sa od roku 2017 zúčastňujú poľnohospodárskeho veľtrhu v Novom Sade a v tomto roku ich spoločný stánok je v hale 1. „Chcel by som poďakovať organizátorom veľtrhu za možnosť byť partnerskou krajinou, ale aj za to, že v tejto ťažkej dobe, spôsobenej pandémiou koronavírusu, sa novosadskému veľtrhu podarilo zorganizovať podujatie s početnými vystavovateľmi a veľkým počtom návštevníkmi. Som rád, že Česká republika je partnerom poľnohospodárskeho veľtrhu, lebo to potvrdzuje aj dlhoročné priateľstvo medzi Srbskom a Českou republikou, ako aj spoluprácu českých odborníkov s kolegami zo Srbska. Želáme si, aby to tak bolo aj v budúcnosti, "- zdôraznil veľvyslanec Českej republiky v Srbsku Tomáš Kuchta.

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Návštevníci veľtrhu môžu na českom stánku okoštovať pivo, šampanské a mäsové výrobky a dozvedieť sa o práci Inštitútu pre výskum krmovín, o novinkách pestovateľov chmeľu a spoločnostiach ktoré sa zaoberajú genetikou, výrobou lucerny a rozvojom fariem. Návštevníci a podnikatelia prichádzajú na veľtrh nielen za účelom predaja alebo nákupu, ale aj kvôli výmene informácií, keďže správne informácie v správnom čase môžu byť veľmi vzácne. Stretnutie českých a petrovských výrobcov a spracovateľov chmeľu iste môže byť prospešné pre obe strany.

 

Foto: Marica Vučić Kišgeci

 

Foto: Marica Vučić Kišgeci

 

Foto: Marica Vučić Kišgeci

 

Pred vchodom do kongresového centra „Master" Novosadského veľtrhu včera bola otvorená Spomienková výstava fotografií „Oko všetkých nás" nedávno zosnulého fotografa Jaroslava Papa z Lalite, ktorý roky fotografoval akcie a udalosti na novosadskom výstavisku. Každá fotografia je podpísaná ako umenie okamihu a na jednej z nich je uvedený nielen dátum, ale aj sekunda, kedy vznikla, pretože bola poslednou fotografiou uloženou v jeho fotoaparáte. Posledným dychom a pohľadom zvečnil práve jeleňa – zviera, ako sa píše v katalógu výstavy, ktoré bolo neodmysliteľnou súčasťou Papovho života.

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Novosadský veľtrh zabezpečil rešpektovanie epidemiologických opatrení pre návštevníkov všetkých troch podujatí, ktoré paralelne prebiehajú na novosadskom výstavisku: Poľnohospodárskeho veľtrhu, Veľtrhu lovu a rybolovu a Veľtrhu ekológie. Na vstup návštevníci potrebujú zelený certifikát (osvedčenie o očkovaní alebo vyliečení z covid -19) alebo negatívny PCR test a kto to nemá, môže si pred vstupom na veľtrh zdarma urobiť rýchly antigénový test.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus