Domovská

Slovenské ľudové remeslá v Kysáči

Dielne čipkárstva – háčkovania, vyšívania a maľovania na taniere, venované žiakom základných škôl z Kysáča a Báčskeho Petrovca boli realizované v dňoch 4. až 6. novembra 2022 v Kysáči, v slávnostnej sieni reštaurácie Romansa, ktorá sa nachádza v historickom, bývalom Ferkovom dome, ktorý je pod ochranou štátu, ako kultúrna pamätihodnosť. Charakteristikou dielní slovenských ľudových remesiel bolo získanie zručností, vedomostí, schopností, a zoznámenie sa s umeleckými remeslami Slovákov na Slovensku a v Srbsku.

 

Slovenské ľudové remeslá v Kysáči

 

Slovenské ľudové remeslá v Kysáči

 

Slovenské ľudové remeslá v Kysáči

 

Slovenské ľudové remeslá v Kysáči

 

Slovenské ľudové remeslá v Kysáči

 

Cieľom projektu autora a organizátora Michala Ďurovku, akademického maliara a profesora výtvarnej kultúry z Kysáča, bolo začrieť do minulosti, do tajov, výšivkárstva, čipkárstva, omaľovania tanierov,... ktoré, znovu ožijú vďaka láske k ľudovému dedičstvu našich predkov. Dielne viedli renomovaní ľudoví umelci-remeselníci: Anna Valentová Legíňová z Báčskeho Petrovca mala na starosti dielňu Maľované taniere a Zuzana Grňová Agarská z Kysáča viedla dielňu – Slovenská ľudová výšivka. Profesorka Výtvarnej kultúry Daniela Marková z Hložian mala na starosti dielňu Čipkárstva – háčkovania.

Frekventanti boli 24 žiaci piateho, šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka kysáčskej a petrovskej základnej školy, pod dozorom profesorov Výtvarnej kultúry Daniely Markovej a Michala Ďurovku. Projekt sa realizoval s finančnou podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. V nedeľu na záver podujatia bola pripravená výstava vzniknutých prác v troch dielňach. Vernisáže sa zúčastnili aj rodičia, starí rodičia a súrodenci žiakov, ktorí s veľkým pôžitkom vytvorili zaujímavé práce, ktoré si po ukončení podujatia vzali na pamiatku domov.

 

 

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus