Domovská

Čo dobré nám priniesol belehradský knižný veľtrh

Čo dobré nám priniesol belehradský knižný veľtrh
 
Na 58. Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Belehrade, ktorý zajtra končí, Slovenské vydavateľské centrum (SVC) v rámci oficiálneho programu predstavilo svoju najnovšiu knižnú produkciu s osobitným dôrazom na srbské preklady dvoch kníh Kafka & Kafka Milana Richtera a Kafa sa Bahom, čaj sa Šopenom Etely Farkašovej. Na veľtrhu sa zúčastnil i predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Miroslav Bielik, ktorý odovzdal členské kartičky SSS novým členom tohto združenia zo Srbska a podpísal dohodu o spolupráci so Združením spisovateľov Srbska. Na pokrajinskom stánku bolo prezentované doplnené vydanie knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov. 
 
foto
 
Ileana Ursuová, Milan Richter a Zdenka Valentová – Belićová (Foto Andrej Meleg)
 
V rámci osobitného programu v stredu bola prezentovaná najnovšia produkcia SVC z Báčskeho Petrovca, o čom hovoril jeho riaditeľ Vladimír Valentík. Za prítomnosti autora bola predstavená kniha dvoch drám Kafka & Kafka známeho slovenského básnika, dramatika a prekladateľa Milana Richtera (nar. 1948) ktorú zo slovenčiny do srbčiny preložila Zdenka Valentová Belićová.
 
foto
 
V edícii Bratislava SVC v tomto roku vyšli dve knihy: Kafka & Kafka Milana Richtera a Kafa sa Bahom, čaj sa Šopenom slovenskej prozaičky, esejistky a filozofky Etely Farkašovej, ktorá v týchto dňoch oslavuje svoje sedemdesiatiny (nar.5. otóbra 1943). Obe knihy vyšli tesne pred belehradským knižným veľtrhom, kde boli prvýkrát prezentované. Knihu Káva s Bachom čaj so Chopinom do srbčiny preložil Samuel Boldocký. Ide o osem rôznorodých poviedok, ľudských príbehov napísaných pokojným, hĺbavým štýlom, ktoré sa príjemne čítajú.
 
foto
 
SVC na belehradskom veľtrhu predstavilo i básnickú zbierku Ileany Ursuovej (nar. 1954) Rybím jazykom. Táto kniha vyšla v edícii Mosty, v ktorej sa vydávajú diela národov a národnostných menšín Srbska a diela autorov zo Slovenska. Výber z básnickej tvorby známej rumunskej vojvodinskej poetky urobila a knihu preložila Dagmar Mária Anoca.
 
Návštevníci veľtrhu mali možnosť obzrieť si i ďalšie publikácie nášho slovenského vydavateľstva. Medzi tie najnovšie patria knihy dvoch Pazovčanov. Cestopisné reportáže Miroslava Demáka Magnólia z diamantovej hory vyšli v edícii Spectator a zbierka krátkych poviedok Martina Prebudilu Príbehy z čiernej skrinky v edícii Živý prúd.
 
foto
 
Pätnásť reportáží nášho známeho básnika a prozaika Miroslava Demáka (nar. 1948), uverejnených v Hlase ľudu, Ľudovom kalendári a v Pazovskom kalendári, do knihy zhrnul Oto Filip
 
foto
 
Osemnásť postmoderných jednominútových príbehov a agentúrnych správ a jedna jednoaktovka sú už uschované do „čiernej skrinky“ Martina Prebudilu (nar. 1960)
 
Na Belehradskom veľtrhu, na stánku Pokrajinského sekretariátu pre kultúru a verejné informovanie a Pokrajinského sekretariátu pre vzdelávanie bola predstavená monografia Slováci v Srbsku z aspektu kultúry, ktorú vydal Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov.
 
foto
 
O doplnenom vydaní knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry hovorili zostavovateľky Milina Sklabinská a Katarína Mosnáková (Foto: Ján Špringeľ)
 
Predseda Spolku slovenských spisovateľov (SSS) Miroslav Bielik svoju návštevu Srbska využil aj na stretnutie s našimi spisovateľmi. Vo štvrtok 24. októbra 2013 v priestoroch NRSNM v Novom Sade udelil členské karty SSS novým členom tohto združenia zo Srbska: Ladislavovi Čánimu, Adamovi Svetlíkovi, Martinovi Prebudilovi, Vladimírovi Valentíkovi a Kataríne Hricovej.
 
foto
 
Ladislavov Čáni, Vladimír Valentík, Miroslav Bielik, Martin Prebudila a Adam Svetlík (Foto Andrej Meleg)
 
V Belehrade sa Miroslav Bielik stretol i so srbskými spisovateľmi. V piatok 25. októbra 2013 v Združení spisovateľov Srbska podpísal memorandum o spolupráci s predsedom tohto združenia Radomirom Anićom.
 
foto
 
(Foto Andrej Meleg)
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 a 2013-11-02 19:01
To bolo skelé,
to naš dejiny ešte nepoznali...
Ako keď sa dvaja po tŕni domov vracali...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus