Domovská

Osemdesiatka, tri šesťdesiatky a dvadsiatka

Spoločnou výstavou dvoch Padinčanov Michala Povolného a Anny Kotvášovej sa v sobotu 5. septembra 2015 v priestoroch Galérie insitného umenia v Kovačici oslavovalo naivné maliarstvo ale aj najmenej päť jubileí. Dve životné jubileá autorov: osemdesiatiny a šesťdesiatiny, dve jubileá ich umeleckej tvorby - 60 a 20 rokov a tiež šesťdesiatka Galérie insitného umenia v Kovačici. Galéria je rovesníčkou Anny Kotvášovej a založená bola v roku, keď Michal Povolný začínal maľovať. Michala Povolného a Annu Kotvášovú spájali viaceré dôležité udalosti a jedna z nich bola pre Annu osudová. Pre jej umeleckú tvorbu rozhodujúce bolo jedno plátno, ktoré jej roku 1995 daroval rodák, už vtedy svetoznámy insitný maliar Michal Povolný. Svoje umelecké vlohy tak pomocou štetca a farieb položila na plátno. Maliarstvo sa pre ňu začalo keď jej majster Povolný povzbudzujúco povedal: „Z teba bude maliarka!" vyznáva sa Anna Kotvášová, ktorá si za tie roky tiež získala dobré meno nielen doma, lež aj v zahraničí.

 

Foto Galéria insitného umenia v Kovačici

 

Foto Galéria insitného umenia v Kovačici

 

Vitálny osemdesiatnik Michal Povolný na vernisáži povedal: „Popri poľnohospodárstve som maľoval najviac v noci a v zime. A tak ubehlo 60 rokov a roky pomaly prechádzali, prechádzajú a tajdú..."

 

Michal Povolný

 

Michal Povolný

 

Michal Povolný je jedným zo zakladateľov insitného maliarstva v Padine. Najčastejšie motívy, ktoré maľuje sú z poľa, keďže je poľnohospodárom, a z dedinského života: melóny, studne, veterné mlyny. Najradšej používa teplé žlto-hnedé farby. Jeho rozpoznateľným motívom sú zruinované veterné mlyny, ktoré nostalgicky upomínajú na časy, keď vo Vojvodine mleli múku na chlieb. Má tiež veľa obrazov zimy, z ktorých vanie zimný pokoj, aj sám ten pokoj cítil po namáhavých letných poľných prácach.

 

Michal Povolný

 

Anna Kotvášová (Foto Marína Petrík)

 

Anna Kotvášová (Foto Marína Petrík)

 

Anna Kotvášová spomienky na rodisko sú jedným z hlavných prameňov jej inšpirácie. Olejomaľby maľuje od roku 1995.Rurálna tematika a vybájené sedliacke dvory sú častým motívom na jej obrazoch a najčastejším motívom je morka.

Anna Kotvášová

 

 

Dedinský dvor je priestorom, kde sme všetci na svojom, kde sme vyrastali, kde sme snívali. Okrem moriaka tiež aj vinohrady, oberačky, kukurica, tekvice, slnečnice,– to sú motívy, ktoré nechýbajú takmer na žiadnom jej obrázku. Omaľováva tiež aj taniere, tekvice, fľaše, drevo, predmety z dreva.

 

Anna Kotvášová

 

Na vernisáži sa prihovorila riaditeľka Galérie Mária Raspírová a výtvarný kritik Vladimír Valentík a výstavu otvoril evanjelický farár v Jánošíku Sladjan Daniel Srdić.

 

Katarína Pucovská

Foto Galéria insitného umenia v Kovačici

 

Komentárov  

+1 #1 RE: Osemdesiatka, tri šesťdesiatky a dvadsiatkaSmiljana Piksiades 2015-09-07 00:33
Predivno! Hvala Katarina!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

Náhodný obrázok

slovenske insitne umenie zo srbska

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články

urad

fotogaleria

cirkevna matrika

kalendar menin

mena

okienko

velka noc

pamatnicek

kucharka

kovacica

gjk

pocasie

autobus