Sedemdesiatnik Samuel Legíň

„Samuel Legíň patrí medzi najzručnejších a najlepších slovenských vojvodinských samoukých maliarov, ktorý sa výtvarnej tvorbe venuje veľmi dlho zo záľuby. Samuela Legíňa štetec v ruke počúva a farby sa miešajú a nanášajú vedené jeho rukou takmer dokonalým spôsobom. Výtvarný talent, ktorý roky cibril a remeselne vynikajúce zveľadil, mu umožňuje dokonale na dvojrozmere plátna predstaviť, čo si len praje. A vytvoriť z ničoho niečo – to vedia iba umelci," – takto hodnotí tvorbu Samela Legíňa výtvarný kritik Vladimír Valentík. Akademický maliar Pavel Čáni dodal Legíňovej tvorbe ešte aj filozofický rozmer a návštevníci včerajšej vernisáže v galerijných priestoroch Turistickej organizácie Obce Báčsky Petrovec, po obhliadke množstva vystavených obrazov, pridali i vlastné oduševnenie a úprimné blahoželanie k autorovým sedemdesiatinám.

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Piatu samostatnú výstavu Samuela Legíňa Môj svet venovanú autorovmu životnému jubileu pripravilo Združenie petrovských výtvarných umelcov (ZPVU) k okrúhlemu jubileu svojho člena, samoukého maliara Samuela Legíňa.

Na úvod vernisáže žiačka Marta Milašinovićová zahrala na flaute, po čom prítomných privítala predsedníčka ZPVU Mária Struhárová. O tvorbe Samuela Legíňa sa zmienil výtvarný kritik Vladimír Valentík a výstavu otvoril Mr. Pavel Čáni, ktorý poznamenal, že sú so Samuelom Legíňom príbuzní.

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

Sedemdesiatnik Samuel Legíň

 

„Samuel Legíň ako maliar sa venuje tradičným maliarskym žánrom. Rovnako presvedčivo maľuje krajinu, žánrové motívy znázorňujúce ľudí pri rôznych prácach. Ale hádam najlepšie maľuje zátišia, najmä kvetinové. Jeho maľby majú svojrázny mäkký nádych a vytvárajú vznešené, precitlivené ovzdušie pri výjavoch, aké poznáme u starých majstrov „klasického" maliarstva. Sú teda páčivé a lahodia oku. Výstava organizovaná z úcty k rokom a maliarskej zrelosti Samuela Legíňa je udalosťou pre náš výtvarný život. Poprajme Samuelovi Legíňovi pri príležitosti jeho životného jubilea aj naďalej mäkkú ruku a snivý pohľad!" Uvádza Vladimír Valentík na letáčiku vytlačenom k výstave.

Záverom vernisáže Elena Surová z Kysáča zarecitovala Poďakovanie za lásku Milana Rúfusa a organizátorom a prítomným sa poďakoval aj samotný jubilant Samuel Legíň.

Pred siedmimi rokmi, roku 2011, na druhej samostatnej Legíňovej výstave, spolu s bratom Pavlom Čánim prihovoril sa aj Ladislav Čáni, ktorý vtedy uviedol:

„Samuel Legíň (1948) je jedným z najvýznamnejších a najzaujímavejších autorov petrovskej neprofesionálnej výtvarnej scény. Hoci patrí k autorom, ktorí nemajú formálne výtvarné vzdelanie, charakter a úroveň jeho tvorby tým veľmi netrpia. Vďaka nevšednému talentu a vzorom, ktoré si nachádzal predovšetkým v starých majstroch klasického maliarstva laickej proveniencie, autorovi sa podarilo vytvoriť vlastný, tematicky a technicky jasne rozoznateľný výtvarný prejav. Samuel Legíň sa na svojich olejomaľbách venuje predovšetkým krajinkám a zátišiam, menej figurálnym kompozíciám, či aktom." – Ladislav Čáni. Viac TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/3678-50-sns-v-znameni-vystav

Samuel Legíň sa narodil 22. 12. 1948 v Báčskom Petrovci. Základnú školu skončil v rodisku a strednú stavebnú v Báčskej Palanke, odbor maliar – natierač. Veľký vzťah k umeniu prejavoval ešte v základnej škole. Je členom Združenia petrovských výtvarných umelcov od jeho založenia. Za sebou má niekoľko spoločných výstav a samostatne vystavoval v Báčskom Petrovci v Galérii pri jasliach roku 2009, potom v Spolku žien a vo foyer SVD (2011) a v Galérii Pegaz (2016).

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Sedemdesiatnik Samuel LegíňSmiljana Piksiades 2018-09-22 02:22
Predivno! Čestitamo! Hvala, Katka.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články