Budúcnosť kanadsko - slovenskej komunity

Budúcnosť kanadsko - slovenskej komunity
 
Pred asi mesiacom sa v Toronte konala prvá konferencia venovaná problematike zachovania národnostnej identity a budúcnosti Slovákov v Kanade. Napriek bojkotovaniu niektorých zanikajúcich organizácií, na nej sa stretlo vyše 20 predstaviteľov 10-tich existujúcich kanadsko-slovenských organizácii. Analyzovali problematiku ktorá ich tlačí a zároveň predostreli návrhy na pretransformovanie súčasnej komunity, aby sa tak prekonal aktuálny katastrofický stav. Z konferencie vydali zborník, ktorého pdf formu uvádzame na konci príspevku.
 
foto
 
Vojvodinských Slovákov zastupoval Michael Pavlis, ktorý vedie Klub Vojvodina Foto Ondrej Miháľ
 
foto
 
Jeho excelencia Milan Kollár, veľvyslanec SK Foto Ondrej Miháľ
 
Na konferencii predniesli príspevky 10 účastníci, nielen vedúce osobnosti, ale i zainteresovaní ľudia, ktorí sa chceli vyjadriť k predmetnej téme. Pán honorárny konzul SR Michale Martinček po poslednej prednáške a diskusii navrhol, čo najskôr sa znovu stretnúť a ešte raz vyzvať ľudí na spoluprácu, aby sa čo najrýchlejšie vynašlo riešenie pre existujúci stav Slovákov v Kanade.
 
Prednesené príspevky ako i materiály zaslané e-mailom od ďalších 11 osôb sú zhrnuté do „Zborníka materiálov z konferencie Budúcnosť kanadsko – slovenskej komunity a jej miesto v kanadskom prostredí”. Zborník má 64 strán, veľkosti A5.
 
Každý, kto má záujem, má možnosť objednať si ho na web strane http://www.lulu.com/product/paperback/future-of-canadian-slovak-community/17378718 .
 
Materiály prezentované v tomto zborníku budú zároveň použité k pokračujúcej diskusii na ďalšom stretnutí, ktoré sa bude konať 22. októbra 2011 v Toronte. Vyzývajú preto všetkých zainteresovaných o túto tému, ktorí majú svoj názor na budúcnosť slovenskej komunity v Kanade, aby sa schôdze zúčastnili, prípadne sa ozvali s návrhom.
 
foto
 
Medzi tými Slovákmi, ktorým záleží na zachovaní slovenskosti bol aj umelecký fotograf Ondrej Miháľ, pôvodom Silbašan
 
foto
 
Ďalší vojvodinský Slovák Ján Peťkovský tiež predostrel svoje videnie riešenia problému Foto Ondrej Miháľ
 
V informácii, ktorú nám z Kanady sprostredkovali, Palo Džacko konštatuje, že konferencia bola na svoj spôsob naozaj historická a dokonca aj úspešná... dlhé roky sa zdalo že krajanské organizácie v Kanade nemajú spoločného menovateľa a že stretnutie v jednom čase na jednom mieste je nemožné. Opak je však pravdou a sme veľmi radi.... Osobne zdieľam presvedčenie účastníkov, že ak budeme k sebe trošku viac dobrí, budeme sa počúvať a spolupracovať, Slováci v Kanade ako komunita majú budúcnosť. Akú? Presne takú, akú si sami stvoríme. Teším sa na pokračovanie v októbri a premenu „Čo treba urobiť?“ na „Ako to urobíme?“. Všetci spolu.
 
foto
 
A čo ešte dodať... že vraj, aj napriek priekopníckym problémom, konferencia mala neočakávane veľký úspech Foto Ondrej Miháľ
 
Zborník, ktorý vyšiel z konferencie je prvým výstupom ako zmeniť a hlavne zlepšiť súčasný stav. V tomto dokumente kanadskí Slováci po prvýkrát v histórii zhrnuli názory a plány ako ďalej. Elektronickú verziu zborníka nám zaslali s poznámkou a prosbou, že ju sprístupňujú všetkým záujemcom, keďže názory a problémy, ktoré oni majú, zaiste trápia aj ostatných Slovákov v diaspóre. Poteší ich každý konštruktívny návrh z hociktorého kúta sveta.
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články